An aerial view of the Oseberg oil platform in the Norwegian sea prior the visit of Austrian President Heinz Fischer and Norwegian King Harald April 19, 2007. Helge Hansen/NTB

Kraftig oljeprishopp – opp nesten 9 prosent

Prisen på nordsjøolje skjøt i været etter at markedet åpnet mandag. En halvtime etter åpning hadde den steget med nesten 9 prosent til nesten 129 dollar fatet.

På toppen like etter åpning var prisen 139 dollar fatet, en stigning på 18 prosent, ifølge Bloomberg.

Prisøkningen kom etter en økning på 21 prosent i forrige uke. Også prisen på amerikansk WTI-olje steg med rundt 10 prosent, og toppet seg på nesten 128 dollar per fat. CNBC skriver at det er den høyeste prisen på WTI-olja på 13 år.

Av Bloomberg knyttes prisstigningen til diskusjoner mellom USA og allierte om et mulig handelsforbud for russisk olje, som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

– Vi snakker nå med våre europeiske partnere og allierte om å på en koordinert måte se på mulighetene for å forby import av russisk olje, sa USAs utenriksminister Antony Blinken til CNN søndag. Samtalene handler også om å «sikre at det fortsatt er en sunn forsyning av olje i markedet», sa Blinken.

På slutten av fjoråret var Russland verdens fjerde største eksportør av råolje og petroleumsprodukter etter Canada, Mexico og Saudi-Arabia, ifølge amerikanske myndigheter.

(©NTB)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
finansrådgiver002

Ønsker du hjelp med din personlige økonomi?

Få din helt egen økonomiske rådgiver med 10 års erfaring.

Økonomisk rådgiver for dine behov

Fyll inn skjemaet nedenfor og bli kontaktet for en uforpliktende prat.